Teamtraining voor FrieslandCampina DMV.

Tijdens een teamtraining met Insights Discovery krijgt men een oefening om te zien hoe verschillend Introverte en Extraverte mensen zijn én wat de rol van perceptie daarin is. Eind oktober 2013 is MV-Trainingen gevraagd om een teamtraining te verzorgen voor een afdeling binnen Friesland Campina. De doelstelling van de training was om:

  • Inzicht te verkrijgen in “wie we zelf zijn”, en waarom we reageren op bepaalde zaken zoals we dat doen.
  • Inzicht te verkrijgen in “Het team”
  • Inzicht te verkrijgen in de teamdynamiek en de sterke/zwakke punten van het team
  • Meer tot een team samenkomen

Wij hebben een training samengesteld waarbij we een combinatie hebben gemaakt tussen een inhoudelijke ochtend en een praktische middagsessie met outdoor oefeningen. In de ochtend hebben we de kracht van Insights Discovery® ingezet om inzichtelijk te maken hoe verschillend mensen in wezen zijn en hoe bepaalde processen een totaal verschillende “interne route” afleggen voordat iemand reageert of zich een beeld vormt van een situatie. Daardoor konden we ook goed inzichtelijk maken waar het verschil in gedrag vandaan kwam van de teamleden. Door deze inzichten kan men onbegrip en frustratie naar elkaar toe verminderen of soms zelfs helemaal wegnemen waardoor er weer op een ontspannen en efficiënte manier gecommuniceerd kan worden.

Dit is altijd een grote winst voor iedere organisatie! Als teamleden open tegen elkaar kunnen (en durven) communiceren en de onderlinge verschillen weten te waarderen in plaats van te veroordelen dan krijg je een team wat voor elkaar openstaat. Alleen dan zal een team efficiënt kunnen functioneren. Ook deze dag hebben we de teamtraining opgebouwd volgens het schema van:Met uw verkregen inzichten in uzelf en in anderen wordt het een stuk eenvoudiger om af te stemmen en verbinding te maken met die anderen.

  • Eerst inzicht in jezelf verkrijgen (wie ben je en waarom doe je zoals je doet) en in hoe je jezelf ziet en hoe anderen je zien (perceptie)
  • Daarmee ook inzicht in de collega’s verkrijgen en beseffen wat Perceptie voor invloed heeft op werkrelaties
  • Daardoor kun je bruggen slaan en verbinding maken met elkaar
  • Dit zal resulteren in een meer open en respectvolle manier van effectief samenwerken

Allemaal heel leuk en aardig natuurlijk zo’n inhoudelijke sessie maar hoe doe je dat nu in de praktijk?
Alle deelnemers hebben in de ochtend een persoonlijk Insights Discovery Profiel ontvangen. Dit profiel geeft inzicht in kwaliteiten, ontwikkelpunten, blinde vlekken, communicatiestijl en voorkeuren. Insights werkt met 4 kleuren en is daardoor gemakkelijk te begrijpen en uit te leggen. De training zorgt voor een gemeenschappelijke taal en heeft zeker ook op lange termijn effect.
In de middag hebben we de groep verdeeld over twee teams. Ieder team moest een aantal outdoor opdrachten uitvoeren waarbij het aankwam op communiceren onder tijdsdruk (competitie en dus lichte stress). Alle teamleden hebben in de ochtend dezelfde training gehad maar doordat ze in een stress situatie gebracht worden vervallen ze toch snel in hun eigen valkuilen. Herkennen ze die op tijd? Hoe gaan ze de handvatten die in de ochtend verkregen zijn nu dan in praktijk brengen? Wordt het door collega’s ook gewaardeerd dat mensen zichtbaar moeite doen om buiten hun comfortzone te gaan of vinden ze dat juist “normaal”?

Allemaal erg interessante materie die de nodige “aha-momenten” opleverde. In de evaluatie zijn de teamwaarden besproken en is er ruimte voor discussie geweest. Daarna hebben we de training afgesloten met een overheerlijk gezamenlijk diner op locatie.

Het was een mooie en leerzame dag die zeer werd gewaardeerd door de deelnemers.

Insights Discovery teamtraining voor Friesland Campina DMV

Insights discovery voor Friesland Campina DMV

Share