Insights Discovery als tool voor een teamtraining.

Voor een teamtraining van een ROC in het westen van het land was MV-Trainingen gevraagd om te kijken of we hier een passende invulling aan konden geven. Het betrof een communicatie afdeling die voorheen als verschillende afdelingen zelfstandig functioneerde maar die sinds 1 januari 2013 gezamenlijk als één team door het leven gingen. Dit gaat natuurlijk niet altijd even makkelijk en om te voorkomen dat er een soort “eilandjes” binnen het team bleven bestaan werdt gezocht naar een training voor het hele team.Insights Discovery tijdens een teamtraining van een ROC

De doelstelling van de training was:

  • Inzicht verkrijgen in “wie we zelf zijn, en waarom we reageren we op bepaalde zaken zoals we dat doen”.
  • Inzicht verkrijgen in “Het team”
  • Inzicht verkrijgen in de teamdynamiek en de sterke/zwakke punten van het team
  • en uiteraard om nóg meer tot een team samen te komen

Het hoofd van de betreffende afdeling had vanuit haar vorige functie op een ministerie goede ervaringen met het model van Insights Discovery®. Daarop was zij gaan zoeken naar een leuke en functionele daginvulling en kwam zodoende al snel bij ons uit.
Om meer inzicht in het team te verkrijgen is het ook belangrijk dat alle teamleden zich bewust zijn van wie ze zelf zijn en waar hun eigen sterke en zwakke punten liggen. In de ochtend hebben we een inhoudelijk stuk behandeld over gedragsvoorkeuren van verschillende typen mensen en hun drijfveren. Dit hebben we behandeld met behulp van Insights Discovery® om een aantal essentiële verschillen tussen mensen duidelijk te maken. Tijdens de training kregen alle deelnemers een uitgebreid persoonlijk Insights Profiel. Hiervoor hebben alle deelnemers 3 weken voor de training een uitnodiging gekregen tot het invullen van een online vragenlijst. Aan de hand van de antwoorden uit deze vragenlijst wordt het profiel samengesteld.
Een aantal vaste punten die in het persoonlijke profiel behandeld worden zijn:

  • Sterke en zwakke punten – Waarde voor het team – Effectieve communicatie – Barrières voor effectieve communicatie

Vanuit dit persoonlijke profiel krijgen de deelnemers allemaal concrete handvatten mbt communicatie en omgang met anderen. Het leuke van deze training is dat we daarmee in het middaggedeelte ook meteen praktisch aan de slag zijn gegaan!

Hoe zien de andere teamleden jou? Welke kwaliteiten dichten zij jou toe? Spannend en vaak een openbaring! Leuke ijsbreker van Insights Discovery! Middels diverse interactieve oefeningen en werkvormen kwamen de deelnemers er achter hoe lastig het soms kan zijn om de ander goed in te schatten en “verbinding” te maken met de persoon tegenover je. Tijdens deze training hebben we in de middag met zijn allen een teamvlieger gebouwd onder tijdsdruk en met beperkte materialen. Niemand had dit ooit eerder gedaan en er waren wat hindernissen te nemen in het beslissingsproces en het bouwproces. Omdat het team onder lichte tijdsdruk stond schieten mensen ondanks alle goede bedoelingen en net opgedane inzichten toch weer terug in oude patronen. Het was erg leerzaam om hier op te reflecteren en om te kijken hoe de andere teamleden dit allemaal ervaren hadden.

Trainer Mike Verwater geeft meer uitleg omtrent de gedragsvoorkeuren van het team.Tijdens deze training kregen de deelnemers ook een teamwiel waaruit ze aan het einde van de ochtend de potentiële sterke punten en valkuilen van dit team moesten vaststellen. Het was dan ook erg leerzaam dat exact deze punten bijna allemaal aan het licht kwamen tijdens de middag activiteit.
Dit was een mooie bevestiging van alle stof die we in de ochtend behandeld hadden. Met nieuwe frisse inzichten en een concreet actieplan voor het hele team werdt deze middag afgesloten met heerlijk gezamenlijk diner.

Wilt u zelf ook meer informatie over hoe MV-Trainingen u kan helpen?
Neemt u dan snel contact met ons op via het formulier aan de rechterkant! >>>>>

Insights Discovery in een Teamtraining voor het ROC

Share