Teamtraining voor een organisatie in de financiële sector

Begin oktober mochten we weer een training op basis van Insights Discovery faciliteren voor een organisatie in de financiële sector.
Doelstelling van de training was om:

  • Het onderlinge vertrouwen verder uit te bouwenInteractieve werkvormen tijdens een teamtraining op basis van Insights Discovery.
  • Meer inzicht te verkrijgen in de persoonlijke drijfveren en behoeften van de deelnemers
  • Meer inzicht te verkrijgen in de sterke punten van dit team en de eventuele ontwikkelpunten
  • Handvatten te verkrijgen voor het geven van feedback

Net als in alle andere teams is er ook hier een verschil tussen samen werken en écht “samenwerken”.
In de praktijk blijkt dat samenwerken en als team een gemeenschappelijk doel bereiken hand in hand gaan met effectief communiceren.
Dit is soms lastig omdat effectief en helder communiceren ook betekend dat je feedback aan elkaar zult moeten geven. De ene keer zal dit positieve feedback zijn en de andere keer zal dit opbouwend negatieve feedback zijn. Voor de ene persoon is dit allemaal geen enkel probleem maar voor de ander is dit iets waardoor ze met zwetende handjes keer op keer proberen om dit moment uit te stellen.

Waardoor komt het nu dat verschillende personen in een team daar toch telkens weer heel anders mee om gaan? Hoe komt het dat het ene team sommige zaken heel goed tot een succes weet om te vormen terwijl een ander team op datzelfde probleem helemaal vast loopt? Dit is uiteraard interessante materie voor elke trainer en elk team en ook vandaag kwamen deze zaken aan de orde.In de training wordt duidelijk dat verschillende mensen behoeften hebben aan verschillende manieren van communiceren en omgang. Een erg verhelderende oefening die uitblinkt in eenvoud én effectiviteit!

Insights Discovery

Tijdens onze trainingen maken wij gebruik van persoonlijke profielen. Deze profielen van Insights Discovery zijn wetenschappelijk onderbouwd en statistisch gevalideerd. Dit zorgt er dan ook voor dat de deelnemers altijd een zeer hoog herkenningspercentage aan deze profielen toekennen. De profielen van Insights Discovery vormen de leidraad tijdens deze training. Eerst wordt er gekeken hoe de Insights Discovery methodiek is opgebouwd en wat de betekenis is van de verschillende Insights kleuren. Ook belichten we enkele psychologische functies zodat de deelnemers inzichtelijk hebben wat er in ons brein allemaal speelt wat bepalend is voor het gedrag dat we aan de buitenwereld (collega’s) laten zien. Daarna worden de profielen uitgereikt en doorgenomen. Tijdens de teamtraining is er ruimte voor persoonlijke vragen, zelfreflectie en feedback. Dit is altijd weer leuk om te doen en het geeft altijd veel gespreksstof binnen het team. Erg mooi ook om te zien dat bepaalde zaken op hun plek lijken te vallen.

Teamfases van TuckmanDaarna is het tijd om uit te zoomen naar het team zelf. Wat zijn de sterke punten van dit team en wat zijn de lacunes volgens de deelnemers. Nog veel interessanter is vervolgens de vraag hoe men denkt deze lacunes in te vullen.

Gedurende de training maken we vaak gebruik van teammodellen die samen met de Insights profielen de nodige verdieping geven. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Dit leverde ook vandaag weer mooie inzichten op met goede handvatten om de ingeslagen weg verder vorm te geven.

 

Hieronder enkele foto’s van een teamtraining in Utrecht op basis van Insights Discovery, tuckman en Lencioni.

Teamtraining NIBUD 2014

Share