Extraverte en Introverte personen en hun dilemma als ze met elkaar moeten communiceren.

De wereld bestaat gelukkig uit vele verschillende typen mensen en samen vormen wij een kleurrijk geheel op deze aardbol. Overal ter wereld werken introverte en extraverte mensen in meer of mindere mate met elkaar samen en lopen tegen dezelfde “problemen” aan. Het blijkt namelijk dat introverte mensen de extraverte mensen niet zo goed begrijpen en andersom. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten want die zijn er altijd!

Als trainer houd ik me uiteraard ook bezig met verdieping op bepaalde vlakken en zo lees ik regelmatig verschillende boeken om mezelf scherp te houden, of om gewoon de theorie van bepaalde zaken eens van iemand anders tot me te nemen. Zo heb ik onlangs een boek gelezen waarvan ik vind dat iedere manager dit eigenlijk gelezen moet hebben. Het boek heeft de titel: “Wat moet ik toch met Gerard?” en is geschreven door Wim H.M. Geerts. In “Wat moet ik toch met Gerard?” behandeld Wim Geerts situaties hoe je effectief om kunt gaan met lastige medewerkers. Wim voert 17 herkenbare typen moeilijk-doeners aan en beschrijft op een leuke pakkende manier hoe je met deze weinig productieve types tóch verder kunt komen.

Aangezien ik zelf veel met Insights Discovery® werk kan ik vanuit het boek vaak mooie lijntjes leggen naar de werkwijze en theorie van het Insights leersysteem. Diverse typen passeren de revue en uiteraard behandelt Wim ook heel mooi en pakkend de verschillen tussen introverte en extraverte mensen. De volgende passage wilde ik jullie niet onthouden en heb ik letterlijk uit het boek “Wat moet ik toch met Gerard?” van Wim Geerts overgenomen. Deze pasage is terug te vinden op pagina 117 – 118 van dit schitterende boek. Hij gaat in dit hoofdstuk dieper in op het als leidinggevende “onderzoeken waar het je medewerker om gaat” en met name het gebruik van open vragen om je hiervan een goed beeld te vormen. Stel dat de leidinggevende een extravert persoon is en de medewerker een introvert persoon dan zal menig manager de onderstaande situatie herkennen….

——————————————————————————————

Extraversie versus Introversie
Een van de pijnlijkste misverstanden is die tussen extraverte en introverte personen. Extraverte personen hebben de gewoonte onmiddellijk te beginnen met praten zodra je hen een vraag stelt. Al pratende denken ze na en komen ze langzaamaan tot het goede antwoord. Dat kan nog wel eens anders zijn dan wat ze in eerste instantie als antwoord gaven. Introverte mensen daarentegen denken bij voorkeur eerst goed in stilte na om dan na enige tijd zorgvuldig het goede antwoord te formuleren. Beide types zijn even slim, dus gemiddeld doen introverte en extraverte mensen er precies even lang over om tot het goede antwoord te komen.

In een gesprek tussen een extraverte luisteraar en een introverte verteller gebeurt vaak het volgende: De luisteraar stelt een goede open vraag, bijvoorbeeld “Wat vind jij dat we moeten doen?” en verwacht dat de ander meteen begint te praten. Dat gebeurt echter niet, de introverte “verteller” zwijgt en denkt na. De Extraverte luisteraar is bang dat hij niet helder genoeg is geweest of dat de ander meer hulp nodig heeft en herformuleert zijn vraag. Helaas vaak nog in gesloten vorm ook: “Vind jij dat we A moeten doen of B?” De introverte persoon begint opnieuw met denken over deze nieuwe vraag en dus valt er weer een stilte. De “luisteraar” probeert het dan vaak weer met nog een nieuwe vraag. De introverte verteller raakt intussen behoorlijk in de war:  “Op welke van die vele vragen wil de ander nu eigenlijk een antwoord? Vaak komt er daardoor bij de verteller helemaal niets meer uit en eindigen beiden wanhopig over het onmogelijke gesprek!

Kortom, het advies voor de extraverte luisteraar: wees geduldig, laat de stilte de stilte, vertrouw erop dat het antwoord echt gaat komen. Soms helpt het als je vraagt “Denk eens hardop?”

Het advies voor de omgekeerde situatie, voor de introverte luisteraar: laat die extraverte verteller maar een tijdje praten. Het eerste wat hij zegt, is niet perse wat hij echt wil zeggen! En veroordeel hem daarna niet om zijn onbetrouwbaarheid, hij dacht gewoon hardop na!

——————————————————————————————–

Met uw verkregen inzichten in uzelf en in anderen wordt het een stuk eenvoudiger om af te stemmen en verbinding te maken met die anderen.Afstemmen en verbinding maken…..het klinkt zo eenvoudig maar het is soms o zo lastig!

Met een persoonlijk profiel van Insights Discovery geeft u uw medewerkers voldoende handvatten om dit soort situaties tijdig te herkennen én om er op te anticiperen!
Immers door meer inzicht in uzelf én in uw collega’s lukt het beter om op elkaar af te stemmen en met elkaar verbinding te maken. En alleen dán kunt u effectief actie ondernemen!

Bent u nieuwsgierig wat Insights Discovery voor uw organisatie kan betekenen?
Neemt u dan gerust eens contact op met Mike om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Het boek Wat moet ik toch met Gerard? met als subtitel “Effectief omgaan met lastige medewerkers”  van Wim H.M. Geerts kunt u bestellen via deze link naar uitgeverij Thema.

Share